Skogslejon och Monet - Dagar i Normandie

Under fredagen lämnar vi Normandie. Jag styr ratten mot Paris och har med mig många goda minnen. Här kommer några - i bildform.

Vi har bott på en gård utanför staden Les Andelys. Nån mil bort ligger byn Giverny. Ni som kan er impressionism vet att det var där som konstnären Claude Monet bodde och målade några av sina mest berömda tavlor. Vi besökta hans bemålade trädgård. Kanske känner ni igen dammen som är med på flera av hans tavlor.

Chateu Gailardi (eller hur det nu stavas - försöker inte förstå mig på franskan längre) ligger ett stenkast från där vi bor, på en höjd över staden Les Andelys. Det är en borg med anor från 1100-talet och ska ha byggts av Richard Lejonhjärta (nja hans slavar snarare). Tydligen ska det ha varit den brittiska kungens favoritslott, ganska lätt att förstå med tanke på utsikten över Seine, staden, kalkklipporna och det böljande gröna landskapet.

Katinka och jag hade en piknic (å hur stavas det nu då... Låter som en franskt ord så jag skyller på det.) vid floden Seine, den som sedan rinner vidare söderut och genom Paris. Vi käka hemlagad pasta med Provencesås, mmmm. Dessutom sluka jag ett winerbröd med hallonsylt. Wienerbrödet var stort, typ 3 cm tjockt och 20 gånger 30 cm. :D

Den grymmaste staden jag besökte här i Normandie måste ha varit Lyon la Foret, alltså typ "skogslejonet" eller "byn i lejonskogen" - Beroende på hur man tolkar franskan (enligt expert Lindahl).
Jag var helt i extas när jag såg de minimala korsvirkeshusen. Arkitektur är inte min starka sida men vissa saker kan man inte låta bli att falla för. Korsvirkeshus har man ju sett på andra platser, typ Ystad, men att de i Lyon la Foret var så små och låg så tätt i stadens branta backar skapade en mysig känsla.

Skogarna är många här, men små. Och jag har i tidigare inlägg beskrivit deras magiska sidor. Sedan kan de inte mäta sig med Sveriges djupa gammelskog (på de platser där den fortfarande finns), men den här lövskogen har sin charm med de långa och ståtliga bokarna.

Les Andelys i solnedgång. Utsikten är från borgen nämnd ovan. Floden Seine flyter precis intill och i bakgrunden kalkklippor med massvis av flintasten (enligt geologexpert Lindahl).

Förövrigt är jag trött på att äta baguette till frukost, hehe. Problemet är att det är det enda bröd som bjuds förutom "wienerbrödet" croas... crossai.... Ja ni vet vad jag menar.
Något jag inte är trött på är att köra (tur det). Med alla rundresor på plats i Frankrike är vi uppe i 270 mil. Bilen har dragit ungefär 0,65 liter bensin per mil och medelhastigheten har varit 86 kilometer i timmen.
Ta hand om er!

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Och nu till den viktiga frågan:

Är bensinen dyr eller billig?

2011-06-11 @ 13:01:59
Postat av: Helli

jättefina bilder! När har ni vägarna förbi sweden igen då?

2011-06-12 @ 17:09:31
Postat av: David

Kul att ni kollar förbi!Sverige är vi i igen till den 21 juni. Vet fortf inte hur vi ska fira midsommar. Vet ni?Å så till den viktiga frågan. Bensinen var billig i holland, men annars äre samma priser som i Sverige. I Frankrike finns det dock ett lite billigare alternativ, det heter 95-E10 och är utblandat med Etanol (10%). Då blire 1 kr billigare.

2011-06-14 @ 01:04:26
URL: http://tinkalinka.blogg.se/
Postat av: Tobbe

Och den 95-E10 funkar att köra med i bensindrivna bilar?Vi ska nog "fira" några bränder på midsommar, eller kanske fira ned oss med 1 mm tjockt rep från klaffbron. Eller så blir det något annat. Förmodligen något annat. Hoppas på något annat...

2011-06-14 @ 21:32:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0