Dagen-D

Sjätte juni är ju som bekant Sveriges nationaldag, men internationellt är datumet känt för något helt annat. Idag, för exakt 67 år sedan, stormade de allierade (mestadels USA, Storbritannien och Kanada) stränderna i norra Normandie vid Seinebukten. Frankrike var ju ockuperat av Hitler och en del av det Tyska riket.

Jag och Katinka passade därför på att uppleva stränderna och gå på museum.
Omaha beach, uppkallad efter det kodnamn som de allierade styrkorna hade på stranden. Det var 67 år sedan soldaterna landsteg här från sina båtar, springandes upp mot kullarna och bergssluttningarna där Tyskarna hade sina kanoner, skyttegravar och bunkers.

Dagen-D blev som ni säkert vet startskottet för Nazi-tysklands fall. Hitlers stora rike var dock hotat redan något år tidigare. Tyskland förde flerfrontskrig och hade inte resurser nog att stå emot det krig de själva skapat.
Britterna hade i över ett år planerat en invasion av Normadies stränder. Och i samband med att Sovjet anföll Hitlers styrkor från öst bäddade det för att sätta igång operation "overlord", som den kallades.
Det kortaste avståndet mellan Storbritannien och Frankrike var vid Dover-Calais. Därför var Tysklands nybyggda försvarslinje som starkast där. Den mytomspunna "väggen" kallades av tyskarna för Atlantikwall och byggdes av samma statliga verk som planerade autobahn.
En utav alla försvarsbunkrar man kunde gå ner i, hur långt in i tunnelsystemet man ville gå avgjorde man själv...


En bit väster om Calais, vid Seinebuktens stränder (där bilderna är tagna), var försvarslinjen inte alls lika stark. Så trots det betydligt längre avståndet från Storbrittanien var det dit invasionskonvojerna satte kurs. Invasionen lyckades, de allierade trängde in i fiendeland, men framryckningarna blev segdragna. Tyskarna stred hårt och deras pansardivisioner var utöver det vanliga. Tillslut föll dock Nazityskland när Berlin övertogs den andra maj 1945, ungefär ett år efter striderna på Normandies stränder.

Kommentarer
Postat av: Berglund

Tur jag har koll på historian.... glömmer alltid bort det där från år till år. här kommer en bild på landstigningen som jämförelse med bilden på katinka ;) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/25/Normandy7.jpg?uselang=sv

2011-06-06 @ 12:59:10
Postat av: David

Hehe coolt med gamla bilder, dock lär den ju vara tagen efter de första striderna, de ser ut att ta det ganska lugnt.

2011-06-06 @ 21:32:07
URL: http://tinkalinka.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0